Att arbeta på
Bellmansgatans gruppboende
Läs om hur det är att arbeta hos oss.
Det här gör vi
På Bellmansgatans gruppboende erbjuder vi boendeplatser för vuxna personer med psykiska funktionsnedsättningar. Vårt mål är att våra boende ska få så goda levnadsvillkor som möjligt, med utgångspunkt i varje persons individuella behov. Vi vill skapa en gemenskap där de känner sig delaktiga, självständiga och kan få stöttning i sitt vardagliga liv. För att skapa trygghet värdesätter vi relationerna mellan de boende och oss i personalen.
Boendet är uppdelat på fyra våningar, med åtta lägenheter till de boende fördelade på de tre första våningarna. På den översta våningen finns gemensamhetsutrymmen med kök och vardagsrum där vi lagar mat tillsammans och har filmkvällar. Det finns även samtalsrum och kontorsutrymme för personalen. Längst ned i våra lokaler finns ett aktivitetsrum där den som vill kan spela biljard eller pingis. De flesta av våra boende har bott hos oss i många år. I vissa fall saknar de familj eller anhöriga och då kan vår roll som personal vara extra viktig. Vi är stolta över att få vara röstbärare för en grupp som annars inte får höras så mycket i samhället.
-
När jag var ny märkte jag direkt att det var rätt personal på rätt plats – de var som en familj. Det märktes både på tryggheten hos de boende och i bemötandet av kollegor. Jag blev mottagen med öppna armar. Så är det inte på alla arbetsplatser.
Medarbetare på Bellmansgatan

Våra arbetsuppgifter
Bellmansgatan är en arbetsplats med mycket kärlek, trygghet och kreativitet. Vi vill ha roligt på jobbet och bidra till utveckling hos både våra boende och oss själva. Vi har varierande arbetsuppgifter som består av att laga mat, tvätta och städa och emellanåt målar vi om ett rum eller fixar i våra lokaler på annat sätt. Vi erbjuder också gemensamma måltider för de boende. I våra arbetsuppgifter ingår även bokade samtal med de boende samt att följa med dem på olika aktiviteter som exempelvis läkarbesök. Vi jobbar dagligen med samverkan med öppenvården och anhöriga. Varje medarbetare har också kontaktmannaansvar för fyra boende. Kontaktpersonen ansvarar för den boendes aktiva och sociala liv genom att exempelvis hålla kontakt med anhöriga och det professionella nätverket.

Vår viktigaste uppgift
En del av vårt arbete kan vara lite svårt att sätta ord på. Trots det är det en av våra viktigaste arbetsuppgifter. Det handlar om att vara närvarande. Mycket av arbetstiden går åt till att umgås med våra boende. Det kan vara att vi pratar och dricker kaffe tillsammans eller så räcker det med att vi sitter tysta bredvid dem. Allt handlar om att anpassa bemötandet efter personens mående och känna av vad personen behöver just i stunden. Dessa tillfällen kan betyda väldigt mycket för våra boende. Genom att vi är observanta och närvarande kan våra boende känna tillit och samhörighet.
-
Jag har aldrig haft ett jobb som gjort det så lätt att gå upp på morgonen, även när man är väldigt morgontrött. Sen är det också extra trevligt när man kommer hit på morgonen och det luktar varma mackor som Mitra har gjort eller när vi har fredagsmys tillsammans med våra boende.
Adiam
Behandlingsassistent
Värdegrund
För oss är Bellmansgatan en arbetsplats, men för våra boende är det ett hem. Att jobba enligt Räddningsmissionens ledstjärna ”möten i ögonhöjd” är därför en självklarhet för oss. Vi strävar efter att vara respektfulla, inkännande och trygghetsskapande i allt vi gör. Vårt arbete vilar på principen om att alla har rätt till ett värdigt liv där de får känna samhörighet och delaktighet. Vi möter våra boende på den nivå de behöver och jobbar för en arbetsmiljö där både boende och medarbetare känner sig sedda, hörda och förstådda.




Medarbetare
Vår ordinarie personal består av sex personer. Vi har jobbat tillsammans under många år och känner varandra väl. Vi är behandlingsassistenter som är utbildade till exempelvis undersköterskor och socialpedagoger. Bland medarbetarna finns det också en enhetschef och vid behov finns en sjuksköterska tillgänglig.
Medarbetarna berättar
-
För mig som har jobbat här länge är det helt fantastiskt att se hur våra boende har utvecklats. Det finns ingen högre belöning än att se en boende gå från att vara tillbakadragen till att bli bekväm nog för att umgås med oss. Då fattar man hur meningsfullt vårt arbete är.
Suzana
Behandlingsassistent
-
Som nattpersonal träffar jag inte dagpersonalen så ofta, så det är alltid kul när vi väl träffas under ett APT eller en handledning. Vi är alla väldigt öppna och trygga med varandra och om det uppstår problem så löser vi det tillsammans. Det gör att jag känner mig väldigt bekväm här.
Mitra
Behandlingsassistent
-
Jag trivs på jobbet eftersom det är en trygg plats med högt i tak. Sedan är våra boende så härliga. De flesta har bott här så länge så man blir ju nästan som en familj.
Medarbetare på Bellmansgatan
Frågor och svar
-
Vi jobbar efter ett rullande sexveckorsschema som består av morgon-, mellan- och kvällspass samt helgarbete var tredje vecka. Vi har även specifik nattpersonal som bara jobbar vaken natt. Under dagen jobbar vi oftast två åt gången, men det förekommer även en del ensamarbete. På helgerna och under natten jobbar du helt ensam, men en medarbetare finns nära till hands på Boende Vasa, ett av Räddningsmissionens andra boenden i huset bredvid.
Utöver våra dagliga rutiner har vi även APT och handledning en gång i månaden och på fredagar fikar de som är på plats tillsammans med de boende. Vi har även husmöte för de boende en gång i månaden.
-
Våra arbetspass ser väldigt olika ut från dag till dag, men vi har fasta rutiner som vi försöker hålla oss till. Varje dag har vi i uppgift att tvätta, städa, laga mat och hjälpa de boende med medicinering. Vi jobbar med dokumentation och samverkan såväl som med bokade samtal och aktiviteter med de boende. Eftersom vi behöver anpassa oss mycket efter våra boendes mående kan det leda till att vi får göra vissa arbetsuppgifter mycket oftare än andra. Vissa dagar kan det till exempel bli många samtal med de boende, vilket lämnar kvar lite tid åt andra saker. Det gör att det inte riktigt finns en vanlig dag hos oss, men det är också det som gör vårt jobb roligt.
-
Som ny hos oss kan du förvänta dig en arbetsplats som har högt i tak, är trygg och har mycket skratt. Vi vill att alla medarbetare ska kunna slappna av på jobbet och känna att de får vara sig själva. Därför tycker vi det är extra roligt om våra medarbetare har fritidsintressen eller egna resurser som exempelvis musik, bakning eller målning, som de vill dela med sig av till oss och våra boende.
Du börjar med att gå en introduktion där du går bredvid ordinarie personal under en dag och en kväll. Känner du att du vill ha en längre introduktion går det såklart att ordna. Under introduktionen går vi igenom alla rutiner på boendet. Du får även gå en webbutbildning som ger dig behörighet till medicindelegering.
-
Bokningen sker främst genom telefonsamtal eller sms enligt vår turlista, men ibland kan den även ske genom enhetschefen.
-
Vi vill att du som söker dig till oss har ett genuint intresse för målgruppen och psykiatrin. Du vill skapa förändring och är lösningsfokuserad, men du är också förstående, flexibel och varm i ditt bemötande med våra boende. Du delar vårt mål om att våra boende ska få ett värdigt liv och du vill vara en röstbärare för dem. Du vill ha roligt på jobbet och har nära till skratt.
Lär känna oss!
