Att arbeta på
Styrmansgatans Gruppboende
Läs om hur det är att arbeta hos oss.
Det här gör vi
Vårt mål är att skapa en trygg boendemiljö för de som bor hos oss. Det innebär att vi vill finnas där för dem och deras behov, oavsett om det gäller att följa med dem på ett läkarbesök eller finnas där när de är i behov av ett samtal.
På Styrmansgatans gruppboende erbjuder vi boendeplatser och stöd för vuxna som lever med någon form av psykisk funktionsnedsättning. Vårt arbete sker enligt SoL och LSS och strävar efter att skapa rätt förutsättningar för att de boende ska kunna leva ett så självständigt liv som möjligt.
Gruppboendets lokaler är uppdelade i två våningar med sex boendeplatser på varje våning. Några av våra boende har bott här sedan boendet öppnade för nästan 20 år sedan, medan andra har flyttat in nyligen. Varje person har en egen lägenhet och det finns även gemensamma ytor där personal och boende kan umgås. Relationen mellan personal och de boende är personlig och varm men inte privat. Vi tycker det är viktigt att vi som personal lär känna våra boende och att boendet känns hemtrevligt.
Att jobba på Styrmansgatan är både utmanande och utvecklande. Hos oss är ingen dag den andra lik, men det är en självklarhet att vi alltid finns där för våra boende när de behöver stöd.




Värdegrund
I vårt arbete speglas Räddningsmissionens värdegrund i möten med den enskilde, både med de boende och med kollegor. Vi värnar om allas lika värde, oavsett hur det psykiska eller fysiska måendet är. Måendet hos våra boende kan förändras snabbt och vi vill alltid möta personen där den är, men samtidigt aldrig glömma personen bakom sjukdomen. Därför möter vi alltid våra boende i den situation som de befinner sig i just då. Vi tror att möten i ögonhöjd gör att vi lättare kan nå fram till personen och erbjuda det stöd som behövs i stunden.
Våra arbetsuppgifter
Våra arbetsuppgifter är varierande och kan handla om allt från att hjälpa till med medicinering eller förbereda måltider, till att följa med på aktiviteter och möten eller titta på film tillsammans med de boende. Våra boende lider av psykisk ohälsa, och en del har även en viss fysisk problematik. Därför arbetar vi även en del med omvårdnad och behöver till exempel utföra arbetsuppgifter som att byta inkontinensskydd eller hjälpa till med den personliga hygienen. Ibland kan vissa av våra boende bli utåtagerande. Mycket av vårt arbete handlar därför också om att sätta gränser och jobba motiverande, både i förebyggande syfte och i stunder då den boende redan hunnit reagera.
En gång i månaden har vi APT då vi diskuterar verksamhetens utmaningar och behov. Bland våra arbetsuppgifter ingår även handledning och kontaktmannaansvar. Läs mer nedan.
-
Den ordinarie personalen har handledning var fjärde vecka med en extern handledare i syfte att bli ännu bättre i arbetet för att de boende ska ha det så bra som möjligt. Efteråt har vi två timmar för avstämning och beslutstid, medarbetare, enhetschef och samordnare tillsammans. Mötet är till för att personalen ska kunna lyfta frågor kring de boende, få tips från varandra och tillsammans komma fram till åtgärder.
-
För att göra relationen med de boende och deras närstående ännu tryggare jobbar vi med kontaktmannaskap, vilket innebär att ett par medarbetare har lite extra ansvar för den boende. Kontaktpersonerna ansvarar exempelvis för att boka läkarbesök eller frisörstid och att hålla kontakten med närstående och godemän. När de boende fyller år är det kontaktmannen som köper present och ser till att personen blir firad på det sätt som den önskar. Varje boende har två kontaktmän och varje anställd har kontaktmannaansvar för två boende.

Medarbetare
På Styrmansgatans gruppboende jobbar ett tiotal medarbetare. De flesta av oss är anställda som behandlingsassistenter, men med olika kompetenser. Vi är exempelvis socialpedagoger eller har utbildning inom omvårdnad och missbruksproblematik. Bland personalen finns också en samordnare och en enhetschef. Vi har också en sjuksköterska som finns hos oss ett par dagar i veckan. Vi delar sjuksköterskan med Bellmansgatan och Gyllenkroken.

Timvikarier
Våra timvikarier har en väldigt viktig roll hos oss. Vi vill alltid att boendet ska utvecklas och förbättras och för oss som jobbat länge på Styrmansgatan kan det ibland vara svårt att se verksamheten i nytt ljus. När nya timvikarier blir en del av personalteamet kommer de in med helt nya ögon som kan ge oss nya perspektiv att jobba efter. Även vid ledighet eller sjukdom hos ordinarie personal har timvikarierna en avgörande roll för att vi ska kunna driva boendet och ge våra boende den hjälp de behöver. De personer som blir en stabil grund i vår vikarietillgång är guld värda.
-
Jag känner att jag gjort ett bra jobb när en boende vågar ta mer ansvar för sin vardag eller visar glädje och engagemang. Då vet jag att vårt arbete gör skillnad.
Medarbetare på Styrmansgatan
Medarbetarna berättar
-
Det bästa med att jobba på Styrmansgatan är våra boende. De är jättefina och jag blir glad av att jobba med dem. Det är roligt att kunna göra det där lilla extra, som att åka på utflykter, laga god mat eller ha filmkvällar tillsammans, så att vi kan ge dem en stjärna på himlen som ger dem hopp.
Melina
Behandlingsassistent
-
Jag tycker att Räddningsmissionens värdegrund märks tydligt i vårt arbete. Jag har jobbat på några andra ställen innan, men jag känner att det är en annan atmosfär här. Det finns en omtanke i luften. Det är ett mjukare bemötande till de boende och mellan kollegor.
Klara
Behandlingsassistent
-
Jag trivs när jag ser en boende ta ett steg framåt oavsett om det handlar om att delta i en aktivitet, uttrycka sig på ett nytt sätt eller bara ha en bättre dag än igår. Små framsteg är ofta stora framgångar i vår verksamhet.
Mariam
Behandlingsassistent
-
Jag tycker det är roligt att komma till jobbet. Jag trivs med mina kollegor och det betyder mycket för mig att ha bra relationer till de jag jobbar med.
Pia
Behandlingsassistent
-
Jag känner att jag gör något nyttigt för människor som behöver hjälp. Varje individ har rätt till att leva ett fint liv och känna sig förstådd och värdefull och det får jag vara med och bidra till i mitt jobb.
Lili
Behandlingsassistent
Frågor och svar
-
Vi arbetar antingen dag och kväll eller vaken natt. När vi jobbar dag och kväll jobbar vi alltid på en och samma våning och finns till hjälp för den andra våningen vid behov. Vanligtvis jobbar vi även tillsammans med en kollega på samma våning.
Nattpersonalen blir tilldelad en våning att arbeta på i början av varje arbetspass och jobbar ensam på sin våning, men en kollega finns alltid nära till hands på den andra våningen.
Vi jobbar helg varannan vecka, oavsett om vi jobbar vaken natt eller dag och kväll.
-
Varje morgon kl. 9 har vi morgonmöte där vi går igenom vad som händer under dagen och delar upp arbetsuppgifterna. Under morgonen hjälper personalen till med frukost och ger mediciner till de boende. Mellan 11.00 och 11.30 brukar vi få lunch levererad från Resursrätt, Räddningsmissionens kök. Vi hjälper våra boende att städa, tvätta och duscha, följer med dem på olika aktiviteter eller umgås med de boende. Senare under eftermiddagen lagar personalen en enklare middag och på kvällen fixar vi kvällsmackor till de som vill ha och hjälper våra boende att komma till ro inför natten.
-
Alla nyanställda får börja med att gå en introduktion under två dagar och en kväll där vi går igenom vad vi gör och hur vi arbetar. Om du känner att du behöver en längre introduktion får du såklart det också. Under de första passen efter introduktionen försöker vi boka in kvällspass, så att du får börja jobba kväll tillsammans med en erfaren kollega.
-
Bokningar av timvikarier sker via SMS från samordnaren eller i vissa fall enhetschefen. Först till kvarn gäller, alltså är det den som svarar först som får passet.
-
För att arbeta hos oss behöver du ha ett intresse för målgruppen och psykiatrin. Du vill ge de boende ett värdigt liv, ser människan bortom diagnosen och bemöter dem med värme, värdighet och professionalitet. Det är viktigt att du har en grundstabilitet och är trygg i dig själv. I stressade situationer behåller du lugnet och din flexibilitet gör att du har lätt för att anpassa dig efter snabba förändringar när dagen inte går som planerat. Du behöver också vara bra på att dokumentera och kommunicera med dina kollegor.
